Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday # 3


p/s : pahlawan la sangattsssssssss

Monday, September 26, 2011

LOVE THE WAY U LIE ....


CANT SLEEP ... thinking of something, tentang seseorang yang pernah cuba hadir dalam hidup aku, dari saat aku terlalu susah nak menerima kehadirannya sehinggalah aku bukakan seluasnya pintu cinta hati tapi semuanya hanyalah lakonannya semata. Tahniah untuk awak kerna dapat apa yang awak nak dari saya tapi ingatlah kegembiraan awak dari kesakitan hati saya. Entah bagaimana la aku cair ngan manusia sorang ni, sabar sungguh dia menunggu kata setuju aku. Akhirnya? Urmmm....setelah dia dapat apa yang dia maukan, dia pergi ngan selamba bewak...ko memang bewak pasir hehehhee ....

Actually aku ni jenis manusia yang simple jer, senang terima apa saja keadaan, bukan ke kita ni manusia kena terima takdir, qada dan qadar Ilahi tapi tak la sampai harus kita berserah bulat bulat kan? Aku ni jenis cool, sampai skang ni aku masih simpan SMS merayu, meminta segala. Skang ni mayb dia tersenyum gembira setelah dapat apa yang dihajati tapi satu ketika nanti bilamana roda kehidupan dia di bawah, pasti dia merasa apa yang aku rasa. Masa tu baru nak minta maaf, ok je akan aku maafkan (dah maafkan pun) tapi saat itu sendiri pikir la kan ...

Buat korang yang membaca entry ni, hari ke hari dalam kehidupan kita, makin ramai manusia yang suka mengambil kesempatan hanya kepentingan kehidupan. Jangan mudah mempercayai janji dan kata manis. Always remember, hargailah diri kita sendiri, jangan mudah hanyut dengan bicara indah okeh...dan sekiranya korang pernah disakiti, dimalukan atau apa saja la yang membuatkan korang terasa rendah diri terkesima penuh kemaluan (sila fahami maksud ayat okeh), jangan pernah merasa hampa. Tuhan itu Maha Kaya...Dia juga tahu segala isi kejadian dunia dan akhirat so cheer up, kembali bersenam bersama aku hehehe...

Sampai sini, nanti kita berbicara lagi di alam maya ini :)

Thursday, September 22, 2011

HOT TICKET kembali lageeeyyyy .....











YESSS ... aku memang pengguna tegar Hot Ticket hehe untuk edisi Ramadhan yang lepas, dah berpuluh ketul ayam KFC aku tukar hasil pembelian Hot Ticket Hotlink hehe puas menelan ayam sepanjang bulan posa dan kesannya aku pun dah mcm ayam daging dah jadinya apapun ALHAMDULILLAH :)

Now, Hot Ticket kembali lagi dengan Edisi Bola lak, aku ni memang banyak wat call n sms so semua ni dah banyak menjimatkan perbelanjaan aku, happy sangat dengan Hot Ticket ni, kadang kalo terputus stock, rasa cam putus cinta sekejap, tudiiaaahhhh sampai lagu tu noooo...hehehe smalam aku beli 3 keping Hot Ticket yang harga RM15 hengget, kali ni cam best jerk coz ada gores dan menang la pulaksssss hehehe Alhamdulillah aku dapat Jersey T Shirt, Foldable Beg n Bonus SMS :) sila jangan jelessss okeh hehehe

Actually bagi korang yang banyak wat phone call n layan SMS, Hot Ticket adalah pilihan yang tepat lagi menjimatkan (ermmm ni puji lelebih ni ada chance jadik Duta Hotlink kew?) Ok la korang, nak kuar gi pasar malam jap....ya ampunnnn makan lagikkkkkk...........

ANUAR ZAIN kembali ....

YANG aku paling nantikan, album si DIVA DIVANA ZIANA ZAIN (sumpah rindu banget dah bertahun tahun nunggu full album) tapi si ABANG NUAR yang kuorkan album dulu dalam senyap senyap, aminnnnn ini pun aku tunggu gak tapi serius aku tak tahu. Dan yang paling vest, sampai umah ada parcel untuk aku, termenung jap...apa barang yang aku order ni (aku kan suka shopping online hehehe) seingTengok kat belakang packaging nama dan alamat pengirim wat aku mengong sekejap. Sumpah tak tahu sapa ... serius bengong lagik (tapiiiii tulisan cam kenal). Most of my friend know that I love ZIANA n ANUAR so much but who sent me this? OMG sapa hah? Aku sempat search at net, album ni kuar smalam, tk sampai sehari ada parcel dalam post box umah. Dalam hati aku terdetik someone yang pernah bertakhta di hati aku satu ketika dulu, mayb dia. Lately ada dia call tapi aku tak jawab, sms tapi 1 je aku reply urmm bukannya apa, aku tak nak mengalah lagik, cukup cukup dengan semua kenangan dulu, aku dah penat hidup dalam duka la. Jika dia yang 'menghadiahkan' aku album ni aku happy sangat, teruja giler. Macam fresh from the oven tapi kenapa nak berahsia? Ntahlah...apapun aku dah ucapkan terima kasih, jauh dr dalam hati.

Lets check out bout this album. Ada 8 lagu kesemuanya, bagi aku semuanya best best lah tapi yang paling aku suka dengar dan sedikit (sebanyak pun blehhhh) menyetuh rasa ialah lagu CINTA HARUS MEMILIKI, ni judul lagu yang dimuatkan : Ku Berjanji Karna Cinta, Ajari Aku, Nadi Terhenti, Pernahkah, Simpati Cintamu, Sempurnakan Aku, Terindah dan Cinta Harus Memiliki.

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi


Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday # 2

p/s : I'M IN L.O.V.E ermmm

Tuesday, September 20, 2011

untuk apa lagi sebuah JANJI ...

Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Aku janji padamu
Akan mencintaimu
Takkan menduakanmu ...

Sunday, September 18, 2011

KENANGAN PRA PELANCARAN FFM 24 PULAU PINANG

ALHAMDULILLAH..segalanya selesai sepertimana yang dirancangkan. Ermm ni je la satu satunya pic yang sempat aku snap tu pun sebelum event bermula, snap kat dalam khemah artis sebelah pentas huhuhu ... tak aku sangka event hari tu terlalu padat dan berlalu dengan pantas non-stop.

Petang tu aku diberikan taklimat di office YB Danny di Tingkat 53 KOMTAR sebelum terus ke lokasi acara - Esplanade Penang. Seterusnya taklimat oleh Stage Manager. Abg Muslie Ramlie ada sama coz acara malam nanti ada slot untuk dia gak. Senang keja n discuss ngan Abang Muslie (sedap giler suara dia bawak lagu lagu P.Ramlee).

Aku ni jenis cepat faham tentang program kalo dah di brief semua secara sempurna. Dan yang paling pantang sangat kalo dah nk melangkah ke pentas, tetiba ada makluk tuhan yang tak seksi ni bikin kecoh bagitau itu ini padahal semua dah deal dah discuss. Sib baik sebelum aku naik angin, staff dia yang cover line. Aku tahu la keja aku, wpun aku ni bidang terjun tapi aku bukan sehari dalam bidang ni, bukan nak berlagak cuma org org cam ni la yang akan menampakkan pengacara sesuatu majlis jadi bodoh on stage, orang yang tgk sure tk ckp orang lain salah tapi akan salahkan pengacara tu sendiri sebagai tak cukup persediaan. Ha sekian aku melalut japs.

Acara bermula dengan persembahan Artis dari Majlis Kebudayaan Negeri Pulau Pinang. Acara nyanyian dan tarian yang diselangselikan dan kemudian stop untuk menghormati waktu Maghrib. Kemudiannya diteruskan semula bila barisan artis sampai dengan beca. Malam tu antara artis yang terlibat dalam Siri Jelajah Fetsival Filem Malaysia 24 ini ialah Tan Sri Dr Jins Shamsudin, Datuk Aziz Satar, Datuk Musthapa Maarof, Norman Halim, David Teo, Musly Ramly, Farid Kamil, Diana Amir, Kamal Faridz, Wawa Zainal, Harun Salim Bachik and many more yang aku tak tahu nama tapi aku kenal la wajah glamour dorang coz dah pernah tgk aksi dorang dalam drama/filem.

Antara segmen malam tu yang menarik perhatian aku ialah Segmen Nostalgia Klasik membariskan artis lama seperti A.Zaini dengan Les Fingers, Fatimah M.Amin, Aness Anessa, Nasier Wahab, Hail Amir dan Razis Ismail. Yang paling terkesan malam tu bila dapat jumpa Abang Razis coz last aku jumpa dia masa age aku 12, still remember. Masa tu lagu dia ngah femessss dan kali ni bila jumpa age aku 18 (18 kerrrr) hehehe sempat sembang sembang kat back stage, rupanya dia baru je visit kampung aku coz dia suka beli ikan fresh, kan aku stay kat kampung nelayannn. Teruja gak bila sembang dengan Uncle Hair Amir yang bercerita tentang jumlah lagu lagu dia n filem lakonan dia, ya ampunnnn vocal dia on stage tetap cam dulu, ni la kehebatan artis lama.

Siri Jelajah ni melabuhkan tirai dengan semua artis terlibat berkumpul di pentas untuk finale lagu Mutiara Pusaka. Alhamdulillah semua puas hati dengan acara malam tu. My side, aku happy sangat coz dapat feedback yang positive dr client, aminnn. And thank God, on the spot aku dapat another job offer for next event in KL. Aminnnnn........

p/s : Thanks to YB Tourism Penang coz belanja makan yang sodapppp malam tuh :)

Thursday, September 15, 2011

siri jelajah FESTIVAL FILEM MALAYSIA 2011

KALAU dah rezeki pasti tak ke mana. Belum habis rasanya penat travel, aku dihubungi pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Tawaran yang sukar aku tolak pastinya. Untuk hosting Festival Filem Malaysia. Yessss....alhamdulillah. Ni la namanya kalau dah rezeki tak ke mana.

Petang tadi aku ke pejabat YB Danny untuk sesi taklimat tentang program besok, nyatanya aku teramatlah neves uols kerna lost of changes dalam program nak dibuat, itupun nak difinalise esok pas solat Jumaat sedangkan program start at 3pm. Errmm part ni yang aku lomah skit ni tapi wat wat bagus je la kan, nama pun bidan terjun. There will be 3 host include myself tomorrow, each of us ada part memasing yang nak handle. Aku tak tahu la plak apa masalah tapi esok baru nak finalise so aku hanya diberikan penerangan ringkas tentang program esok so kalo korang yang stay area Penang Perlis Kedah yang free, datanglah beramai ramai ke Esplanade Penang esok dalam jam 3-11 pm. Banyak program yang telah disusun untuk peminat peminat filem Melayu Malaysia, lots of activity dan ramai gak artis yang bakal hadir dengan beca okehhh....jumpa korang esokkkssss!!!

We are very pleased to announce the 24th Festival Filem Malaysia will be coming to our beautiful island Penang for their “Siri Jelajah Festival Filem 24”.

The date of the event is 16th of September 2011, at Padang Kota Lama. We will be welcoming many local artists and talents. Some of the names includes Rosyam Nor, Sham Shaheizly, Lisa Surihani, Farid Kamil, Yana Samsudin, Norman and Yusri KRU and many more. Also includes some film producers and directors such as Aziz M Osman and K Rahman.

They are here to promote their movies that have been nominated for the award ceremony. This year the festival has received the most number of nominations. 51 feature films including in Chinese and Tamil, 7 animation films and 24 short film will be nominated this year.

Penang State is extremely supportive of local art and culture, and the Malaysian film industry is a big part of this. Like Penang, the local film industry has a long and rich history and heritage. In order for this heritage to be sustainable, we must lend our support towards any initiatives from the film industry, such as the Festival Filem. We hope that Penang-ites will take this opportunity to meet their favourite artists and get to know them.

errkkkk ....

ha amek ko, tertelan sudu sup ke? hehehe, opss jangan speku dulu okeh, sebenarnya pic tu BUKAN AKU okeh hehe tapi terkesima memandang keindahan badan manusia, kenapa aku tak jaga badan aku bebaik? Tuhan dah kasi aku ketinggian, rupa paras, penglihatan, suara, pendengaran, lengkap kaki tangan segala tapi kenapa aku tak cantikkan lagi semua? Allah sukakan kecantikan ermmm tapi bukan untuk dimegahkan yer kengkawan semua....

Seingat aku dah banyak kali aku berazam untuk dapatan berat badan yang ideal (walaupun skang ni aku rasa badan aku ok dah) aku just nak perkemaskan badan aku je, biar keyakinan tu bertambah.

Entry seperti ni dah pernah aku post rasanya : untuk mengubah penampilan dan kali ini aku harap aku akan kuat melalui fasa fasa perubahan. Ermm pas sampai KL nanti akan aku mulakan, susah la nak kontrol nafsu makan itu ini, tension je kalo tgk makanan, mcm sayangnyaaaa tak de sapa nak habiskan, gituuuu hahahhaa so untuk ke sekian kalinya, sesuatu mesti dilakukan untuk mendapatkan badan idaman, apa caranya? Biar aku usahakan dulu, nanti dah berhasil aku share ngan korang okeh :)

And please siapkan tisu untuk lap air mata korang bila terpandangkan keindahan tubuhku nanti hahaha statement perasannnnn sangatsssss ....... (motivasi diri je ni huhuhu)

Wednesday, September 14, 2011

KASIH BELUM TERMILIKI ....

Telah aku renangi
Lautan bergelora
Hanya untukku menggenggam kasihmu

Telah ku persembahkan
Seluruh rona jiwa
Jadi bingkisan
Semahu kau pinta

Apa lagi perlu
Aku perkorbankan
Buat membuktikan niat ini
Akan terzahir ke mata

Apa lagi perlu
Aku laksanakan
Untuk kau selami dan mengerti
Kejujuran perasaan

Jika ku masih gagal meyakinkan sebuah keikhlasan
Khabarkanlah kesilapanku

Keperitan rintangan
Persis mawar berduri
Petanda KASIH BELUM TERMILIKI

JAY CHAN ....

video

JAY CHAN ... aku lupa mcm mana aku jumpa video dia kat YouTube. Aku dah tgk recording tribute dia untuk lagu Seindah Biasa, Bukan Cinta Biasa dan Sebenar Cinta by Siti Nurhaliza, Mencintaimu by Kris Dayanti, Lembah Asmara by Ziana Zain. Korang tengok ar sendiri, aku tamau komen apa apa, serius aku bangga Chinese yang cam dia ni bawak lagu lagu artis Melayu, ada suara dan ada bakat tersendiri. Aku rasa dia ni kalo masuk pertandingan memana, kompem aku join kelab peminat huhuhu .... apa yang nak aku sampaikan, dia memang ada talent so sapa yang ada talent ni, kita support la okeh tk kira bangsa apa agama apa, janji Malaysian mahhh...

Untuk Jay Chan, best of luck to you...korang semua, tgk taw....adios!

Tuesday, September 13, 2011

kannnnn .....

Gadis : apesal awk ikut sy ni ?
Lelaki : sy xtau . Awk cantik sgt . Sy rase , sy dh cintekan awk .
Gadis : hmm , awk xjumpe lg kawan sy , die lg cantik dr sy .
Lelaki : hmm ?
Gadis : die dekat belakang awk .
Lelaki : *pusing* xde sape pon .
Gadis : kalau awk btol2 cintekan sy , tak mungkin awk akan pusing !

cintakn seseorg krn cantiknya paras rupa mudah dtgnya,mudah jua perginya.


KEMAAFAN DENDAM TERINDAH

TAK rugi kan kalau kita memaafkan kesalahan orang lain malah kita akan gembira dan lebih tenang kan? Ermm awal pagi tadik aku dikejutkan dengan SMS dari seseorang yang pernah hadir dalam hidup aku, dia pernah mengisi kekosongan hidup aku, segala susah senang kami lalui bersama, banyak kenangan yang tercipta namun hubungan kami tak ke mana, berpisah atas sebab sebab tertentu dan pastinya aku redha.

SAYANGNYA cubaan aku untuk meneruskan ukhwah apabila dah putus dulu tak berhasil. Aku seakan tak wujud lagi untuk dia, sedih gak la aku rasa. Naper nak bermusuh kan walau dah tak der jodoh tapi itukan hak masing masing so aku hormat la keputusan dia.

TAPI tadik bila masuk SMS dr number yang aku tak kenal, bila aku tanya siapa? Dia kasi tau nama dia terus jantung aku mcm nak luruh. SMS panjang lebar tentang kekesalan dan memohon maaf tu aku terima dengan hati yang terbuka. Sekurangnya aku tahu ada orang yang tak membenci aku. AMIN YA ALLAH atas segalanya. Dari kejauhan ni aku terima semuanya dengan otak yang positif pastinya, hope kitaorang akan kekal sebagai teman seagama hendaknya.

APAPUN hari ni aku lalui dengan gembira sangat :)

Wednesday, September 7, 2011

JIMAK dan WASIAT RASULLULLAH

Korang, aku dapat ilmu ni dari JALANAKHIRAT.WORDPRESS ..... tersangat la bagusnya, teruja aku membacanya, aku yakin mesti ramai yang tatau pasal menda ni ... silakan membacanya :)

“Telah menceritakan kepada kami oleh ‘Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : “Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda :

1. “Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya. Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera da! ri penyakit gila, sawan (gila b**i) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :

1. Susu
2. Cuka
3. Coriander (Ketumbar)
4. Apple Masam”

Saidina Ali r.a bertanya :
“Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?”
Baginda menjawab :
“Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak.”

Saidina Ali r.a bertanya :
“Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) .”
Baginda menjawab :
“Apabila ia minum cuka! semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna.
Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran.
Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.”

2. “Wahai Ali..! janganlah engkau berjima’ dengan isterimu pada awal (hari pertama) bulan, pada pertengahannya (sehari) dan pada akhir (dua hari) di hujung bulan. Maka sesungguhnya penyakit gila, gila b**i dan sopak mudah mengenainya dan anaknya.”

3. “Wahai Ali..! janganlah berjima’ dengan isterimu selepas zuhor, sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak kerana jima’ pada waktu itu, maka ia akan bermata juling dan syaitan sangat suka kepada manusia yang bermata juling.”

4. “Wahai Ali..! janganlah bercakap-cakap semasa jima’, sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak dengan jima’ yang demikian, maka anak itu tidak selamat daripada bisu.”

5. “Wahai Ali..! janganlah lihat kepada faraj perempuanmu dan jagalah pandanganmu sewaktu berjima’, (jika tidak) sesungguhnya mewarisi buta – iaitu anak.”

6. “Wahai Ali..! janganlah berjima’ dengan perempuanmu dengan syahwat terhadap perempuan lain, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kepadamu berdua anak, anak itu akan menjadi pondan yang bersifat benci dan hina.”

7. “Wahai Ali..! jika kamu berjunub di tempat tidur, janganlah membaca Al-Quran, maka sesungguhnya aku bimbang akan turun kepada kamu berdua api (bala) dari langit yang membakar kamu berdua.”

8. “Wahai Ali..! janganlah berjima’ de! ngan isterimu kecuali ada padamu satu tuala dan pada isterimu satu tuala.”

9. “Wahai Ali..! janganlah kamu berdua menyapu dengan menggunakan satu tuala, nanti akan jatuh syahwat keatas syahwat (salah seorang akan kuat syahwatnya daripada yang lagi satu), maka sesungguhnya yang demikian itu akan mengakibatkan permusuhan kemudian membawa kamu berdua kepada berpecah dan talak.”

10. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu secara berdiri, maka sesungguhnya yang demikian itu daripada perbuatan kaldai, jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, maka anak itu sentiasa kencing di tempat tidur seperti kaldai yang suka kencing di merata-rata tempat.”

11. “Wahai Ali..! janganlah berjima’ dengan isterimu pada malam ‘Aidil Fitri (Raya Puasa), maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak anak itu seorang yang cacat dan tidak mendapat anak baginya kecuali sudah tua.”

12. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ deng! an isterimu pada malam ‘Aidil Adha, maka sesungguhnya jika kamu berdua berjima’ pada malam tersebut, apabila Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak aku bimbang ia akan menjadi seorang yang berjari enam atau empat.”

13. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu di bawah cahaya matahari (secara langsung – direct) dan terkena warna (cahayanya), kecuali kamu mengenakan tutupan (bumbung), jika tidak maka sesungguhnya kalau Allah mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi seorang sentiasa hidup dalam meminta-minta dan faqir sehingga mati.”

14. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu di bawah pohon kayu yang berbuah, maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi seorang tukang gojo, tukang sebat atau seorang ketua yang bengis,”

15. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu sewaktu antara azan dan iqomah, jika berjima’ pada waktu demikian, sesun! gguhnya jika Allah mengurniakan anak pada kamu berdua, nanti ia menjadi seorang yang menumpahkan darah.”

16. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu semasa ia hamil kecuali kamu berdua berwudhu’, jika tidak maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua anak, nanti ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan.”

17. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu pada pertengahan (Nisfu) Sya’ban, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua anak,nanti anak itu akan mempunyai tanda yang jelek pada muka dan rambutnya.”

18. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu pada akhir bulan (yakni tinggal dua hari) maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak nanti anak tersebut menjadi seorang yang sentiasa perlu meminta-minta. “

19. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu dengan syahwat terhadap saudara perempuannya ! (ipar kamu) kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim dan pada tangannya membuat kebinasaan kepada manusia.”

20. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu di atas loteng maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan anak kepada kamu berdua nanti anak itu menjadi seorang munafiq, pelampau yang melewati batas.”

21. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu pada malam kamu hendak keluar musafir kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, ia akan membelanjakan harta kepada yang tidak Haq,” dan Rasulullah s.a.w. membaca ayat Al-Quran : “Innal Mubazziriina kaanu – ikhwan Nas – Syayathin.”

22. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu bila kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam, maka yang demikian itu sesungguhnya bil! a Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti ia menjadi seorang pembantu kepada setiap orang yang zalim.”

23. “Wahai Ali..! janganlah kamu berjima’ dengan isterimu pada awal malam, maka sesungguhnya jika dikurniakan anak kepada kamu berdua, ia menjadi seorang tukang sihir, sunglap, dan menghendaki dunia daripada akhirat.”
ANJURAN BERJIMA’

24. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu bacalah : “Allahumma Jannibnis Syaitan Wajanibis Syaitan Mimma Rozaktani.” Maka yang demikian itu kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu anak, tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya. “

25. “Wahai Ali..! hendaklah kamu berjima’ dengan isterimu pada malam Isnin maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh kepada kitab Allah (Al-Quran) dan redha terhadap segala pemberian Allah s.w.t. (baik d! an buruk Qada’ dan Qadar Allah).”

26. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu pada malam Selasa, Allah s.w.t. akan memberi kepada kamu berdua anak yang mendapat nikmat Mati Syahid sesudah syahadah : ‘Anla ilahaillallah wa anna Muhammada ar-Rasulullah’ dan Allah s.w.t. tidak azabkannya (turun bala kepadanya) bersama-sama orang musyrikin, mulutnya berbau harum yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu-domba. “

27. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu malam Khamis, maka Allah s.w.t. akan mengurniakan kepada kamu berdua anak yang bijaksana, atau seorang yang alim,di kalangan orang-orang yang alim.”

28. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu sewaktu matahari di tengah langit, Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua seorang anak yang tidak di hampiri syaitan sehingga ia beruban (tua) dan menjadi seorang yang faqih serta Allah s.w.t. rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia.”

29. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu pada malam Jumaat dan nanti anak kamu berdua adalah seorang pemidato yang berwibawa dan petah.”

30. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu pada hari Jumaat, selepas Asar, Allah s.w.t. akan kurniakan seorang anak yang terkenal, masyhor dan alim.”

31. “Wahai Ali..! jika kamu berjima’ dengan isterimu pada malam Jumaat selepas Isyak yang akhir, maka sesungguhnya di harapkan anakmu nanti menjadi seorang yang abdal (terkemuka),

yang bernama GIGOLO ...

Seorang pemuda frust mencuba-cuba menjadi gigolo. Pengalaman pertamanya bertemu seorang ibu muda datang dengan kereta mewah. Pemuda itu dibawa dengan kereta mewah menuju ke sebuah rumah besar milik wanita itu. Sesampainya dirumah, Dia di suruh masuk ke dalam sebuah bilik. Si pemuda itu merasa nervous karana ini adalah pertama kalinya masuk ke bilik wanita lain. Fikirannya tak menentu, bingung dan juga kekok. Semakin di fikir seperti itu, berahinya juga makin muncul.

Sebelum melakukan apa-apa, wanita itu berkata, "Kamu bukakan dulu baju kamu dan tunggu disini dulu ya, jangan ke mana-mana," ujar wanita itu kemudian keluar dari kamar. Pemuda itu makin bingung kerana ditinggal keseorangan. Dan, dia malu untuk telanjang kerana tubuhnya kurus.

Akhirnya dia membuka semua bajunya, dan menunggu di bilik.. "Ah alang-alang menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan," fikirnya.

Dia pun tunggu..








punyalah tunggu...












punyalah tunggu...


















Tak lama kemudian, wanita itu masuk ke dalam bilik. Kali ini diikuti oleh dua orang anak kecil.










Ibu itu berkata kepada kedua anak kecil itu, "Tengok ni, Wati dan Budi, kalau malas makan badan kita jadi kurus seperti abang ni"
Huahaha..ha. .ha..
Waaaaaaaaaa Kemain serius nampak baca tu? wakakakaka.....cepat je nak membaca kannnnn kalo topik topik sensitip neh ....

Tuesday, September 6, 2011

sapa RABUN WARNA? Hakuuuu...hehehe

sikit punya ensem ke tapi rabun warna? hehehe sapa la nak puji aku kan? baik aku puji diri aku sendiri. tetiba je isu rabun warna datang dalam kepala hotak aku ermm

sebenarnya aku tatau aku ni rabun warna sebelum sebelum ni uols, semua kaler aku nampak je cuma tak sama cam orang normal, tak normal la aku ni ek? hehehe...bila aku tau aku rabun warna? ermm bila aku gagal dalam dua medical checkup keja yang paling penting dan paling aku teruja nak keja (sedey skit nak ckp hal ni coz ini impian hidup)

aku penah gi interview polis dulu pas skolah (hahaha polis la sangat) tapi btol ar korang, aku pegi semua dah lepas tapi aku gagal ujian colour...sedey masa tu tapi aku ok lagik coz ada satu impian lagik iaitu pramugara. aku masih ingat lagik masa tu aku ngajar kat skolah menengah di penang, sronok sangat masa tu. ada interview pramugara MAS aku pegi, sampai last stage then sampai hari medical checkup...oh nooooo kantoi lagik, sedey giler masa tu, serentak ngan tu gak aku dapat job offer dari dua buah bank dan Singapore Airlines so aku jump tu SIA as Passanger Service Exec. ermm jom kita fahamkan apa sebenarnya rabun kaler ini hehehe.....

Rabun warna atau colour blindness sering disalahertikan. Ramai yang menganggap orang yang mempunyai rabun warna mempunyai penglihatan bagaikan televisyen hitam putih. Sebenarnya, orang yang rabun warna itu tidak sebenarnya buta warna, cuma persepsi warnanya sahaja yang berbeza dengan orang yang mempunyai penglihatan normal.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa rabun warna biasanya bersifat kongenital. Ini bermakna, masalah ini telah ada pada kanak-kanak itu sejak lahir lagi disebabkan pembawaan genetik. Ada kalanya ia berlaku hanya setelah dewasa kerana menghidap sesuatu penyakit. Masalah rabun warna ini sukar untuk dikesan tanpa menjalani ujian warna.

p/s : skian. titik noktah dengan penuh bergaya.

Sunday, September 4, 2011

DAN LAGI ...

SEKALI LAGI. Entah sampai bila aku harus melalui hal hal yang menyentak perasaan sebegini. Kadang aku rasa aku dilahirkan untuk disakiti hati ke? Ermm entahlah, bila aku berterus terang dengan dia tentang apa yang dia lakukan, dia boleh bertanya lagik seolah tak faham atau sengaja buat buat tak faham. Sampai aku plak terfikir dan meletakkan diri aku di tempat dia dan aku faham ermm...pening kepala jadiknya. Aku tak pernah nak meminta apa apa cuma sekadar jagalah perasaan ni. Aku dah banyak berubah menjadi manusia yang tidak jujur dalam relation hanya kerna hal hal sebegini sedangkan aku tahu siapa aku sebenarnya. Dan pernah aku ingakan, what u give u get back DAN hidup ini ada KARMAnya.

Aku rasa aku dah kasi sehabis baik, andai sampai masa untuk aku tinggalkan relation ni, aku akan pergi coz aku penat sangat sangat nak jadik baik. Hati aku ni kalo boleh dilihat, sebijik cam dalam pic atas tu ha, berplaster bagai sana sini. Ntahlah, aku tahu satu hari nanti aku akan berundur juga. Sian lak dengan orang yang berharap dari aku especially si A tapi aku tak bleh nk terima dia coz aku jenis tak reti nak simply terima org lagipun cinta aku ni hanya untuk dia, walaupun memacam dah jadik. Adoiiiii ntahlah...

Bulan doblas tahun depan aku kawin, skian.

Friday, September 2, 2011

MAMPUKAH AKU?


AKU tak pasti apakah aku ikhlas memaafkan mereka yang telah menghancurkan maruah diri aku dengan pelbagai cerita keji mereka. Mudah benar mereka bercerita kemudian memohon maaf di hari mulia, semudah itu? Ermm aku boleh memaafkan malah jauh lama dulu aku merelakan perbuatan mereka malah aku mendoakan semoga mereka insaf dengan segala perbuatan mereka namun jauh di sudut hati, sememangnya aku terkilan sangat sangat. Maruah diri macam murah sangat di mata orang...kadang aku teringin nak jadi brutal, mampu buat apa saja pada orang lain tapi aku tak mampu. Aku terlalu kasihan sangat sangat dengan manusia yang macam ni.

Tapi sedikit sebanyak aku bersyukur coz dengan apa yang jadi buatkan aku menjauhkan diri dari manusia manusia sebegini. Dan aku tak akan kembali bersahabat dengan golongan cam ni, i read one article bout life, jika kita berkawan dengan orang baik baik, Insyaallah kita juga akan tenang dan melalui hal hal yang baik. Bukan la aku nak cakap aku ni baik tapi aku penat la ngan sikap dan perangai kengkawan aku slama ni. Cam hampeh je. So mana yang baik, aku kekalkan persahabatan, yang lain minta maaf lah...aku tak sangggup lagi dah. Yang mana nak ckp aku sombong, balik raya tak berkunjung kengkawan, silakannnn.....aku ada family untuk aku hargai seadaanya, itu dah lebih dari cukup untuk aku.

Aku dah maafkan korang yang dah cukup menghancurkan hidup aku, cukuplah sampai sini yer...korang bawalah haluan kehidupan korang sebaiknya dan biarkan aku dengan cara hidup aku. Sama sama kita berjuang untuk akhirat kelak ... SELAMAT HARI RAYA